Groepen die je voor gingen

Scouting Leeghwatergroep, Badhoevedorp

De Leeghwatergroep had een missie het afgelopen jaar: over op zonnestroom! Daarvoor schakelde de groep de hulp in van ouders, vrienden en sponsorbedrijven. Via SteunScouting.nl hield de groep bij hoeveel er al was verdiend. Het doel? € 7.500 verdienen, om 22 zonnepanelen op het dak van het Scoutinggebouw te kunnen plaatsen.

Flessen inzamelen en bomen snoeien
“We hebben allerlei acties gedaan om geld te verdienen”, vertelt vrijwilliger Edwin Bloem. “Zo werd er bijvoorbeeld een barbecue georganiseerd. Dat was heel makkelijk, want mensen konden zich op het platform aanmelden en dan hadden ze meteen betaald.” Iedereen deed iets: “De jongste groepen leverden statiegeldflessen in, en er was ook een snoeiteam dat bomen ging snoeien bij mensen. Het geld dat hiermee verdiend werd, stortten we steeds op onze crowdfundingpagina. Zo konden we bijhouden hoe ver we waren.” 

Competitie
“Het leuke aan het bijhouden van verschillende acties op één pagina”, vindt Edwin, “is dat er competitie ontstaat tussen de verschillende speltakken. De pagina is helemaal up-to-date en dus kunnen de leden precies zien hoeveel ze met hun speltak al verdiend hebben.” 

Laagdrempelig
De groep is zeer tevreden over het project. “Ik zou het platform zo weer gebruiken”, zegt Edwin. “Het is laagdrempelig, want je hoeft zelf geen hele website te bouwen. Dat is er al en je kunt dus meteen beginnen.” Het enige waarvoor Edwin het platform niet aanraadt, is voor acties met kleine bedragen – zoals de verkoop van Scoutingloten – vanwege de transactiekosten. 

Zonnepanelen
De 22 zonnepanelen liggen inmiddels te pronken op het dak van het Scoutinggebouw. “Het heeft nu al 1.000 kilowatt opgeleverd!”, vertelt Edwin trots. Het geld voor de panelen werd niet alleen met acties verdiend, een deel werd ook gesponsord: “We hebben een aantal bedrijven aangeschreven om te vragen of ze een paneel wilden sponsoren. Een aantal bedrijven wilde dat wel.” Edwin heeft meteen een tip voor andere groepen die met sponsors werken: “De meeste bedrijven willen niet rechtstreeks op zo’n pagina betalen. Ze stortten het bedrag dan op onze groepsrekening, en ik maakte dat weer over naar ons project op SteunScouting.nl. Zo konden we wel blijven bijhouden hoeveel we verdienden.”

Scouting Uotha, Uden

Een vervelende ontdekking voor Scouting Uotha eerder dit jaar: er was ingebroken in hun palenhok en hun geliefde aanhanger was meegenomen. Tom Klarenaar, teamleider bij de welpen van Scouting Uotha, kwam met de oplossing: crowdfunding.

Sceptisch
“We kregen van de verzekering bijna niets meer terug voor onze aanhanger, die weliswaar tien jaar oud was maar nog in prima staat. Daarom dacht ik, misschien kunnen we via crowdfunding iets voor elkaar krijgen.” De andere vrijwilligers waren sceptisch. “Ze dachten, dat zal wel niet werken”, vertelt Tom. Toch ging hij op zoek naar een platform om de actie op te zetten, en vond SteunScouting.nl. 

Drie dagen
Binnen drie dagen had Scouting Uotha haar doel bereikt: er was meer dan € 900 gedoneerd voor een nieuwe aanhanger. “Daar zaten kleine bedragen bij, maar ook donaties van honderd euro of zelfs tweehonderd”, vertelt Tom. “Er was zelfs iemand die al heel lang geen lid meer is, en toch negentig euro doneerde.” En dat allemaal binnen drie dagen. “Ik dacht: zie je wel, het kan wel!”, lacht Tom. 

Persoonlijk
De groep heeft de crowdfundingactie op verschillende manieren gedeeld. “We hebben het natuurlijk op Facebook gedeeld”, zegt Tom. “Maar iedere speltak heeft ook een persoonlijke mail naar de ouders gestuurd. Ik denk dat dat vooral geholpen heeft.” Tom was blij met SteunScouting.nl, omdat het duidelijk voor Scouting bedoeld is. “Dat wekt vertrouwen naar je leden toe”, legt hij uit. “Ze herkennen de stijl van Scouting. Ik denk dat ze daardoor sneller bereid zijn te doneren.” 

Vertrouwen
Hoe doe je dat, binnen drie dagen je doel bereiken? “Het doel van je project moet in ieder geval helder zijn”, begint Tom. “Wat bij ons meespeelde, is dat mensen wisten dat onze aanhanger gestolen was – het komt niet uit de lucht vallen. Daarnaast moet je verhaal gewoon goed zijn: laat zien wat je met je actie te bieden hebt.” Hij raadt groepen aan de pagina op SteunScouting.nl goed aan te kleden, zodat mensen meteen zien dat het om hun Scoutinggroep gaat. “Dat wekt vertrouwen”, aldus Tom.