Zo werkt het

Crowdfunding
Crowdfunding is een manier om een project te financieren en tegelijkertijd draagvlak, betrokkenheid en promotie bij een groot publiek te creëren. Steunscouting.nl is een crowdfundingplatform speciaal voor alle Scoutinggroepen en andere Scoutingonderdelen in Nederland en biedt groepen een nieuwe manier om inkomsten te genereren.

Eigen pagina voor je Scoutinggroep
Op Steunscouting.nl maak je een eigen, gepersonaliseerde crowdfunding webpagina aan. Op de webpagina kun je meerdere projecten plaatsen waarvoor je geld wilt inzamelen. Dat kan van alles zijn! Denk aan een uniek zomerkamp voor de hele groep, nieuw pionierhout of een grootschalige verbouwing van het clubhuis.

Ledenacties
Leden kunnen zich op verschillende manieren inzetten voor een project. Door zelf rechtstreeks een donatie te doen of, nog leuker, door een actie te starten. Dat wil zeggen dat leden iets organiseren, alleen of met bijvoorbeeld hun speltak of ploeg, waarmee geld wordt opgehaald voor het project. Bijvoorbeeld de jaarlijkse oliebollenverkoop of een autowasdag.

Doneren is eenvoudig
Mensen die jouw Scoutinggroep een warm hart toedragen of een project van je groep in het bijzonder, doneren eenvoudig via iDEAL. Dit heeft als bijkomend voordeel dat scouts niet meer met contant geld over straat hoeven. Daarnaast zijn de projecten gemakkelijk te delen via social media waardoor een project, zonder veel moeite te doen, veel mensen bereikt.

Dát fiksen we samen!
Wanneer je besluit om je samen met je groep aan de slag te gaan met Steunscouting.nl dan kun je rekenen op de hulp van Scouting Nederland. Je krijgt toegang tot een supersimpel beheerplatform voor je eigen pagina en alle projecten en acties. Uiteraard zijn er handige hulpmiddelen om goed voorbereid van start te gaan. Natuurlijk kun je ons ook altijd contacten voor meer informatie.

Wat levert Steunscouting.nl mijn groep op?
- Betrokkenheid van leden, vrienden, familie en anderen bij (de financiële situatie van) je vereniging
- Inkomsten om ambities en projecten van je Scoutinggroep te financieren (donaties worden maandelijks uitbetaald)
- Naamsbekendheid in de omgeving én wellicht zelfs nieuwe leden

Wat kost Steunscouting.nl mijn Scoutinggroep?
- Het gebruik van Steunscouting.nl is voor iedere Scoutinggroep of -onderdeel gratis en wordt beschikbaar gesteld door Scouting Nederland in samenwerking met het Scouting Nederland Fonds. Er zijn dus geen abonnement- of opstartkosten.
- Steunt iemand jouw project? Dan wordt per donatie € 1,00 ingehouden. Hiervan worden door Scouting Nederland bijvoorbeeld de kosten voor de doorontwikkeling van het platform, de hosting en de helpdesk betaald. Daarnaast zijn er zgn. transactiekosten voor iDEAL richting de banken (€ 0,31 eurocent). Een donateur heeft bij de afronding van zijn of haar betaling de mogelijkheid nog € 0,40 eurocent extra te betalen (optioneel) om bij te dragen in deze transactiekosten. De ervaring uit de pilotfase van Steunscouting.nl en vergelijkbare platforms dat de meeste donateurs ervoor kiezen dit bedrag te betalen, zodat het nettobedrag dat je als groep gedoneerd krijgt, hoger blijft.

Er zijn veel verschillende crowdfundingwebsites op internet te vinden. De meeste websites werken met opstartkosten, abonnementskosten en een percentage vergoeding over het gedoneerde bedrag. Het Scouting Nederland Fonds vindt het eerlijker te werken met een vaste fee. De ervaring met crowdfunding leert namelijk dat het gemiddelde donatiebedrag ongeveer € 20,00 is. De percentages bij de meeste websites varieren van 5% tot 10% en daarmee kost het je als groep dan relatief veel. Bij Steunscouting.nl zijn er geen opstart- en abonnementskosten. Deze kosten neemt het Scouting Nederland Fonds deze kosten voor haar rekening. Het gebruik van Steunscouting.nl kost je als groep dus niets; de donateurs betalen een kleine, vaste bijdrage om de kosten voor helpdesk, hosting, onderhoud en doorontwikkeling te dekken. Hierover zijn we zowel op de website zelf als in het betalingsproces eerlijk en helder.